TOPENÍ DŘEVEM
Topení dřevem je člověkem od nepaměti velmi oblíbené a pro jeho
příjemnou specifikaci pocitu vnímání tepla lidským tělem, oproti
jiným topným mediím, (zem. plyn, uhlí, elektřina, ropné produkty).
Jde zejména o sloučení více vjemových faktorů, jako je vůně dřeva,
praskání ohně, pach páleného dřeva v závislosti na pohledu do
zasněžené krajiny, okolo lidského příbytku.
Zároveň je však topení suchým dřevem také ekologické pro naše
životní prostředí.
Aby se dosáhlo beze-zbytku výše popsané skutečnosti, je třeba
dodržovat určitá jednoduchá pravidla.
Jednou z nejdůležitějších zásad je spalování kvalitně proschlého dřeva,
alespoň rok u jehličnatého a dva až tři roky u dřeva listnatého.
Toto je ovšem také ovlivněno velikostí špalků a polen připraveného
topného dřeva a místem uskladnění.
Tedy platí, čím tvrdší a větší dřevní polena - tím delší nároky na
dobu prosychání.
Od tvrdosti dřeva se také odvíjí jeho výhřevnost a časový horizont
nutnosti přikládání do vašeho topidla, nelze ovšem kategoricky říci
že tvrdé dřevo je to nejlepší co do výhřevnosti.
V tomto případě záleží také na velikosti a konstrukci topidla, tahu
vašeho komína, prostorové velikosti a nárocích na teplotu vytápěného prostoru.
Je třeba však zdůraznit že je "100x lepší" rok vyschlé jehličnaté dřevo,
nežli rok sušené velmi tvrdé dřevo (habr, akát, dub)
Pamatujte tedy na zimní topnou sezonu s předstihem, aby jste dosáhly
nejlepšího výsledku při topení přírodním obnovitelným zdrojem VČAS.
Renata Čejková.